Унікальні властивості шафрана, які прийдуть на допомогу

Шафран – найдавніша східна пряність. «Червоним золотом» його назвали за насичений колір і дуже високу вартість.

З арабської мови назва цієї спеції перекладається, як «жовтий». Тичинки можуть бути жовтого, оранжевого і червоного кольору. Найбільш якісними і дорогими вважаються червоні нитки квітки.

Однак сьогодні далеко не всі знають, як «король спецій» може змінити смак звичних страв та допомогти в боротьбі з багатьма хворобами. Розглянемо, як правильно використовувати легендарну спецію.

Застосування в медицині:
Шафран – це:
• Спазмалітик
• Протисудомний
• Сечогінний
• Покращує пам’ять, апетит
• Жовчогінний
• Знеболюючий
• Відновлює клітини мозку

У давнину пряну настойку давали жінкам під час менструації і перед пологами, щоб полегшити біль.

Шафраном лікували сухий бронхіт, кір і коклюш.

Цілющим настоєм крокусу промивали гнійні рани, обробляли фурункули.


Дуже обережно потрібно вживати спецію при цукровому діабеті, гіпотонії, важких серцевих хворобах.

Передозування – це нудота та блювання, головний біль та діарея, здатні викликати сильне отруєння, а то й, і летальний наслідок.

Зверніть увагу! Вживати шафран необхідно дозовано. Десять грамів спеції є смертельними для людини.

Щоб зробити «золоте» молоко на 1 л. потрібно взяти три ниточки шафрану, настояти кілька годин і пити потроху кілька разів на день, можна додати мед.

Шафранова настоянка з медом: на 1 л. води додати мед, чотири нитки шафрану, дати постояти. Пити протягом дня потроху.

Ефірна олія – 3-4 краплі в аромалампу. Це добре допомагає при поганому сні.

Шафрановий чай
Для профілактики простудних, серцево-судинних захворювань, а також загального зміцнення організму шафран можна додавати в чай. Просто покладіть кілька ниточок цієї спеції в чайник та залийте окропом.

Під час депресій або нервових розладів можна приготувати спеціальний настій з шафраном. Рецепт: залийте теплою водою 4-5 ниточок даної спеції, додайте десяток родзинок і пару горошин запашного перцю.

Шафран для краси обличчя:

Щоб зволожити і підтягти шкіру, пару раз в тиждень робіть спеціальну маску з 0,5 ч. ложки шафрану, 1 ч. ложки сметани з такою самою кількістю меду. Просто змішайте ці продукти і нанесіть на обличчя, залишивши на 20 хвилин.

Шафран в кулінарії:

Можна класти 2-3 ниточки шафрану в будь-які страви, які ви готуєте. Дуже гармонійно він поєднується зі східними частуваннями, м’ясом, рибою та солодощами. Під час приготування випічки його можна подрібнювати та замішувати в тісто. 

 

Оцініть статтю
Унікальні властивості шафрана, які прийдуть на допомогу