Шафран – найдавніша східна пряність. «Червоним золотом» його назвали за насичений колір і дуже високу вартість.
З арабської мови назва цієї спеції перекладається, як «жовтий». Тичинки можуть бути жовтого, оранжевого і червоного кольору. Найбільш якісними і дорогими вважаються червоні нитки квітки.
Однак сьогодні далеко не всі знають, як «король спецій» може змінити смак звичних страв та допомогти в боротьбі з багатьма хворобами. Розглянемо, як правильно використовувати легендарну спецію.
Застосування в медицині:
Шафран – це:
• Спазмалітик
• Протисудомний
• Сечогінний
• Покращує пам’ять, апетит
• Жовчогінний
• Знеболюючий
• Відновлює клітини мозку
У давнину пряну настойку давали жінкам під час менструації і перед пологами, щоб полегшити біль.
Шафраном лікували сухий бронхіт, кір і коклюш.
Цілющим настоєм крокусу промивали гнійні рани, обробляли фурункули.
Дуже обережно потрібно вживати спецію при цукровому діабеті, гіпотонії, важких серцевих хворобах.
Передозування – це нудота та блювання, головний біль та діарея, здатні викликати сильне отруєння, а то й, і летальний наслідок.
Зверніть увагу! Вживати шафран необхідно дозовано. Десять грамів спеції є смертельними для людини.
Щоб зробити «золоте» молоко на 1 л. потрібно взяти три ниточки шафрану, настояти кілька годин і пити потроху кілька разів на день, можна додати мед.
Шафранова настоянка з медом: на 1 л. води додати мед, чотири нитки шафрану, дати постояти. Пити протягом дня потроху.
Ефірна олія – 3-4 краплі в аромалампу. Це добре допомагає при поганому сні.
Шафрановий чай
Для профілактики простудних, серцево-судинних захворювань, а також загального зміцнення організму шафран можна додавати в чай. Просто покладіть кілька ниточок цієї спеції в чайник та залийте окропом.
Під час депресій або нервових розладів можна приготувати спеціальний настій з шафраном. Рецепт: залийте теплою водою 4-5 ниточок даної спеції, додайте десяток родзинок і пару горошин запашного перцю.
Шафран для краси обличчя:
Щоб зволожити і підтягти шкіру, пару раз в тиждень робіть спеціальну маску з 0,5 ч. ложки шафрану, 1 ч. ложки сметани з такою самою кількістю меду. Просто змішайте ці продукти і нанесіть на обличчя, залишивши на 20 хвилин.
Шафран в кулінарії:
Можна класти 2-3 ниточки шафрану в будь-які страви, які ви готуєте. Дуже гармонійно він поєднується зі східними частуваннями, м’ясом, рибою та солодощами. Під час приготування випічки його можна подрібнювати та замішувати в тісто.